Főoldal     Mi a newstart     Magazin     Tanácsadás     Vega-konyha     Vega-GYIK     Fórum     Klub     KapcsolatWarning: getimagesize(http://veganet.hu/admin/pictures/pro_656.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 temporarily overloaded in /chroot/home/prosihu/newstart.hu/html/veganet.php on line 15

Warning: getimagesize(http://veganet.hu/admin/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 temporarily overloaded in /chroot/home/prosihu/newstart.hu/html/veganet.php on line 15

Warning: getimagesize(http://veganet.hu/admin/pictures/pro_766.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 temporarily overloaded in /chroot/home/prosihu/newstart.hu/html/veganet.php on line 15


Protexin Protect
.

3890 Ft
Szezámmagkrém - Tahini
.

1100 Ft
Vega Natura ételízesítő
.

375 Ft
Sante bio deo spray Hamamelis & Lime
.

3280 Ft
Magazin // Testmozgás // Mire jó a gerinc?

Mire jó a gerinc?
Szerző: Tóth Gábor


Mire jó a gerinc? A gerinc egy kétszer S-alakú görbületű, ízületek, szalagok és porckorongok által összekapcsolt, 33 csigolyából felépülő tartópillér. A 33 csigolyából 7 nyaki-, 12 háti-, 5 ágyék-, 5 keresztcsonti és 3-4 farkcsigolya. A nyaki, háti és ágyéki csigolyák önálló csontok, a keresztcsonti és farkcsigolyák ugyanakkor egymással összecsontosodva egy egységes csontot, a keresztcsontot alkotják.

Az első és második nyakcsigolya eltér a többitől, mivel a fej mozgatását és hordozását is lehetővé teszik. Az 1-5-ig terjedő nyakcsigolyák sérülése a légző izmok, a kar és lábizmok bénulásával jár és sok esetben végzetes. Az 5-7-ig terjedő nyakcsigolyák sérülése a karok hajlításának gyengülését valamint a kezek és a csukló bénulását vonja maga után, de a váll és a könyök mozgása viszonylag ép marad.

A 12 hátcsigolya testén külön ízfelszínek vannak a bordákkal való összekapcsolódás céljából. (A háti csigolyák a 12 bordapár tartóvázát képezik.) A csigolyák tövisnyúlványai hátul jól kitapinthatóak és a nyúlványok sérülésekor egyes helyeken a lábak és a törzs bénulását, máshol a bordaívtől vagy ágyéktól lefelé tapasztalható érzéskiesést eredményeznek.

Az ágyéki csigolyák igen nagy szerepet kapnak a teherviselésben, ezért ezek a gerinc legnagyobb csontjai. Sérülésük lábgyengeséget, bizsergést vált ki. A keresztcsonti csigolyák születéskor különállóak, majd a pubertás végére összecsontosodnak, létrehozva ezzel az ásó alakú keresztcsontot, a medencecsont hátsó részét. Sérülése a hólyag és a bélműködés szabályozásának elvesztésével járhat együtt. (Ez utóbbi más csigolyák súlyos sérüléséhez is társulhat.)

A gerinc mintegy háromnegyed részét csigolyák, egynegyedét porckorongok teszik ki. A görbületet a porcogók biztosítják azáltal, hogy ék alakú formát vesznek fel, bár a csigolyák is segítenek a görbületek kialakításakor. A gerincoszlopnak négy görbülete van: az előre domboruló nyaki, a hátrafelé domboruló háti, az erősebben előredomboruló ágyéki és ismét hátrafelé a keresztcsonti görbület. A görbületek egymást kiegyenlítik, így az alsó és felső pont egy függőleges egyenesbe esik és az egyensúly biztosítva van.

Fontos hangsúlyozni, hogy az újszülött gerince majdnem egyenes és a görbületek a járás és a szokásszerű testtartás során alakulnak ki a későbbi évek során. Az élet első hónapjaiban, a fejtartás következtében alakul ki a nyaki görbület, majd az ülés következményeként a háti. A lábra állás és járás után kezd kidomborodni az ágyéki és keresztcsonti görbület. Mindezek arra utalnak, hogy a gyermek és ifjúkori testtartás döntően kihat a gerincoszlop statikai viszonyaira, a csigolyák teherviselő képességére és ilyen módon közvetlenül összefügg a felnőttkori gerincproblémákkal is.

A gerincoszlop igen sokrétű mozgásra alkalmas és hatalmas igénybevételt képes elviselni. A csigolyákat összetartó porckorongok, szalagok és kisízületek megakadályozzák a csigolyák egymástól való nagyobb eltávolodását. A porckorongok rugalmasságából adódóan azonban a sok kis elmozdulás végeredményeként nagyobb mozgásokat (törzskörzés, lehajolás, stb.) is végre tudunk hajtani.

Magazin // Testmozgás // Utóbbi néhány cikk:

A mozgás mesterei
Az egészség a legdrágább kincs a földön. Egy kiegyensúlyozott és jól megszervezett fizikai fitness p...


Csont - építészeti csoda?
A csont keresztmetszetét megfigyelve kívül jól elhatárolható módon egy kemény, egynemű kéregállomány...

Minden jog fenntartva! newstart.hu - 2005