Főoldal     Mi a newstart     Magazin     Tanácsadás     Vega-konyha     Vega-GYIK     Fórum     Klub     KapcsolatWarning: getimagesize(http://veganet.hu/admin/pictures/pro_665.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 temporarily overloaded in /chroot/home/prosihu/newstart.hu/html/veganet.php on line 15

Warning: getimagesize(http://veganet.hu/admin/pictures/pro_469.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 temporarily overloaded in /chroot/home/prosihu/newstart.hu/html/veganet.php on line 15

Warning: getimagesize(http://veganet.hu/admin/pictures/pro_593.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 temporarily overloaded in /chroot/home/prosihu/newstart.hu/html/veganet.php on line 15


Zöldséglé keverék
.

800 Ft
Vas Vital filmtabletta
.

1330 Ft
Bio teljeskiőrlésű tönköly szélesmetélt
.

270 Ft
Bio rozs orsó
.

200 Ft
Magazin // Testmozgás // Csont - építészeti csoda?

Csont - építészeti csoda?
Szerző: Tóth Gábor


Csont - építészeti csoda? A csont keresztmetszetét megfigyelve kívül jól elhatárolható módon egy kemény, egynemű kéregállományt, míg belül vékony csontlemezkék és gerendácskák hálózatából felépülő szivacsos állományt találunk. A csöves csontok üregében - az ún. velőüregben - helyezkedik el a csontvelő. (A csontvelőnek köszönhető, hogy a teljes csöves csont esetében mintegy 16% zsírtartalom mérhető.)

A szivacsos állományban található gerendácskák tulajdonképpen tartóoszlopoknak és keresztgerendáknak foghatóak fel. A különösen nagy terhelésnek kitett helyeken e gerendácskák igen érdekes elrendeződést mutatnak. A megfigyelések szerint pontosan a statika szabálya szerint rendeződnek, és lefutási irányuk az erővonalaknak (vagyis a hatóerő irányának) felel meg.

A sejtek a mindenkori húzási és vonási igénybevétel szerint építik be a szilárdságot biztosító komponenseket. A keresztirányú gerendarendszer sok esetben boltívszerű elrendeződésű, amely a függőlegesen és az erővonalak szerint elrendezett tartókkal együtt hatalmas szilárdságot eredményez. Fontos kiemelni, hogy a csontozat - jelenlegi állapotában - minimális szervesanyag-hányad felhasználásával maximális szilárdsággal bír. A gazdaságosság alapelve mellett többszörös biztonsági szorzók "kerültek beépítésre" a csontrendszerbe, így könnyű, ugyanakkor statikailag biztonságos tartórendszer állt elő.

A csont a ráható húzó és nyomóerőknek e térhálós formájában jobban ellenáll, mintha tömör állományú volna. Ezen kívül tömör csontok esetében a csontváz súlya olyan mértékben megnövekedne, hogy gyakorlatilag lehetetlen volna akár egy lépést is tennünk a hatalmas önsúlyból adódóan. Saját tömegéhez képest a csontozat mintegy négyszer szilárdabb és teherbíróbb, mint az építkezések és kőművesmunka során felhasznált beton.

Egyes szakirodalmak a csontozat szerkezetét az Eiffel torony felépítéséhez hasonlítják, ahol szintén keresztirányú és boltívszerűen kialakított gerendák adják a stabilitást, amelyeket igen bonyolult számítások eredményeképpen az erővonalaknak megfelelően helyeztek el. (ÁBRA?) Ez az építmény azonban még mindig csak statikus mása a dinamikusan működő, multifunkciós és rugalmassággal is rendelkező csontozatnak.

Az itt említett struktúrák legkorszerűbb építészeti szerkezetmódot testesítik meg, mintha a csontrendszer mérnöki munka eredménye volna. Valójában az is.

Magazin // Testmozgás // Utóbbi néhány cikk:

A mozgás mesterei
Az egészség a legdrágább kincs a földön. Egy kiegyensúlyozott és jól megszervezett fizikai fitness p...


Mire jó a gerinc?
A gerinc egy kétszer S-alakú görbületű, ízületek, szalagok és porckorongok által összekapcsolt, 33 c...

Minden jog fenntartva! newstart.hu - 2005