Főoldal     Mi a newstart     Magazin     Tanácsadás     Vega-konyha     Vega-GYIK     Fórum     Klub     KapcsolatWarning: getimagesize(http://veganet.hu/admin/pictures/pro_313.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 temporarily overloaded in /chroot/home/prosihu/newstart.hu/html/veganet.php on line 15

Warning: getimagesize(http://veganet.hu/admin/pictures/pro_222.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 temporarily overloaded in /chroot/home/prosihu/newstart.hu/html/veganet.php on line 15

Warning: getimagesize(http://veganet.hu/admin/pictures/pro_602.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 temporarily overloaded in /chroot/home/prosihu/newstart.hu/html/veganet.php on line 15

Warning: getimagesize(http://veganet.hu/admin/pictures/pro_428.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 temporarily overloaded in /chroot/home/prosihu/newstart.hu/html/veganet.php on line 15


Lenmagolaj hidegen sajtolt
.

580 Ft
Diákcsemege
.

400 Ft
Gabona alapú szárított élesztő
.

310 Ft
Carobella duo
.

1180 Ft
Magazin // Levegő // Páratartalommal a penész és a háziporatka ellen?

Páratartalommal a penész és a háziporatka ellen?
Szerző: Tóth Gábor


Páratartalommal a penész és a háziporatka ellen? A házipor-allergiát általában a porban élő apró rovarok, a háziporatka melléktermékei okozzák, amelyek a szoba levegőjébe kerülve tüneteket produkálnak. Az atka legtöbbször szőnyegekben, szőnyegpadlókban, függönyökben és a matracok varrataiban telepszik meg. Az atkák a lakáspor szervesanyag-tartalmával táplálkoznak, és a levegőben lévő párával oltják szomjukat. Visszaszorításukhoz a lakásban felgyülemlő ún. -mikroszkopikus hulladékok- minimálisra csökkentésére van szükség.

A szakemberek a háziporatka elkerülésére ill. csökkentésére a következőket ajánlják:

1. Műanyagból készült ágybetétek használata a hálószoba minden ágyán.

2. Alapos porszívózás hetente, beleértve a matracot és párnát is. Az allergiás beteg viseljen maszkot takarításkor, allergiás gyermek ne tartózkodjon a szobában a porszívózást követő 2 órán keresztül.

3. A hálószobából távolítsák el a szőnyeget, tollpárnát, gyapjútakarót, a pehellyel töltött ágyneműt szintetikussal helyettesítsük.

4. Az ágyneműt egy-két hetente 60 oC-on mossuk ki. A függönyöket szintén gyakran kell tisztítani.

5. A port nedvesen töröljük a portalanítandó felületekről.

6. A relatív páratartalom 50% alatt legyen, korlátozzuk a párásítók használatát. Ha szükséges, használjunk páramentesítőket, ill. növeljük a szellőzést.

7. A ruhaneműt mindig szekrényben tartsuk, és távolítsuk el a nem mosható porfogó tárgyakat a hálószobából (pl. kitömött játékok). Ne tartsunk a lakásban állatot.

8. Súlyos allergia esetén a szőnyegpadlót könnyen felmosható műkőre, parkettára vagy műanyag padlóra érdemes cserélni. Ilyenkor az atkaölő kémiai anyagok használata is hasznos lehet.

9. A bútorzat ne legyen kárpitozott, s ha mégis az, akkor ne legyen régi, és gyakran tisztítsuk. A könyvespolcokat érdemes zárható ajtóval ellátni.

10. Az atka nem szereti a hideget, így téli időszakban hasznos a textiljátékokat, plüssállatokat kitenni a fagyos levegőre, majd alaposan kitisztítani.

Az említett szabályok szem előtt tartásával 30-50%-kal csökkenthetők az allergiás nátha tünetei, de előfordul a teljes tünetmentesség is.

Javaslatok a penészgombák elkerülésére:

1. A gombanövekedés lehetséges forrásait (virágcserép, nedves tapéta) távolítsuk el.

2. Csökkentsük a lakás levegőjének páratartalmát, és biztosítsunk jó szellőzést.

3. A megfelelő helyeken alkalmazzunk gombaölő anyagokat (nedves helyiségek, sarkok stb.).

4. Korlátozzuk a légnedvesítők használatát, és rendszeresen tisztítsuk őket.

5. Biztosítsuk a megfelelő esővíz-elvezetést a ház körül.

A háziporatka és a penészgomba elleni védekezés jelentős változást okoz az életvitelben, főként a családi házban élők számára. A rendszeres munka, a folytonos elővigyázatosság azonban idővel meghozza jó gyümölcsét.

(Forrás: Tóth Gábor: Allergia- és Candida-kalauz)

Magazin // Levegő // Utóbbi néhány cikk:

Mi van a levegőben?
A légzőszervi allergiák kapcsán feltétlenül említést kell tenni a légszennyező anyagokról: kén-dioxi...


Minden jog fenntartva! newstart.hu - 2005