Főoldal     Mi a newstart     Magazin     Tanácsadás     Vega-konyha     Vega-GYIK     Fórum     Klub     Kapcsolat



Warning: getimagesize(http://veganet.hu/admin/pictures/pro_244.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /chroot/home/prosihu/newstart.hu/html/veganet.php on line 15

Warning: getimagesize(http://veganet.hu/admin/pictures/pro_524.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /chroot/home/prosihu/newstart.hu/html/veganet.php on line 15

Warning: getimagesize(http://veganet.hu/admin/pictures/pro_471.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /chroot/home/prosihu/newstart.hu/html/veganet.php on line 15


Kukoricaliszt 1 kg
.

330 Ft
Meghülés tüneteit enyhitő keverék
.

630 Ft
Passió - A szeretet története
.

870 Ft
Bio algás orsó
.

290 Ft
Magazin // Táplálkozás // Még hogy ne süssünk zsírban, olajban! Miért?

Még hogy ne süssünk zsírban, olajban! Miért?
Szerző: Tall


Még hogy ne süssünk zsírban, olajban! Miért? Zsírok A hevített zsírok az összes létező táplálkozási és egészségi problémát képesek előidézni! Gátolják a sejtlégzést, aminek olyan súlyos következményei lehetnek, mint a daganatok vagy a szívbetegségek kialakulása. A hevítéssel ráadásul a zsírok sokat veszítenek antioxidáns tulajdonságaikból. Főzés hatására a zsírok gyorsan megavasodnak, ettől viszont rákkeltővé válnak. Ezért fontos megértenünk, hogy a frissen pörkölt magvakat minél később esszük meg, annál károsabb. Az oxigénnel érintkező zsíros ételek tápanyagai idővel megromlanak. Nem valami okos ötlet, hogy a szárított kekszeket akár napokig vagy hetekig (sőt, néha hónapokig vagy évekig) tároljuk hűtés nélkül. A magas hőmérsékleten végzett ételkészítési eljárások (bő zsírban/olajban sütés, roston sütés, grillezés, faszénen sütés) eredményeként a zsírok különböző rákkeltő anyagokat termelnek: akrilaldehidet, szénhidrogéneket, nitrozaminokat és benzopirént, ami az egyik legártalmasabb karcinogén, amit ismerünk. A sütési hőmérséklet elérheti 200-500oC-ot is. Amikor a telítetlen növényi zsírokat és olajokat ilyen magas hőmérsékletre hevítjük (és különösen akkor, amikor a gyorsétteremben a többszörösen telítetlen olajokat a többszöri felhasználás miatt újra és újra felmelegítik), akkor a bennük lévő, eredetileg „cis” kötések „transz” kötésekké alakulnak, és létrejönnek az ún. transzzsírok. Márpedig jelenleg a transzzsírok jelentik az egyik legnagyobb, táplálkozással kapcsolatos egészségi kockázatot. Az élelmiszergyártók hidrogénezik, vagyis hidrogénnel vegyítik a telítetlen zsírokat, hogy meghosszabbítsák a szavatossági idejüket, az ételek állagán pedig úgy javítanak, hogy azokat felmelegítik és nyomás alá helyezik, miközben hidrogénnel kezelik. A telített zsíroknak nem csak, hogy semmi hasznát nem vesszük, hanem ráadásul komoly veszélyt is jelentenek, mert eltömítik az ereket, emiatt pedig a vér kevesebb oxigént tud elszállítani a test különböző részeibe. Ha valakinek feltétlenül szükséges hevített zsírokat ennie, az legalább olvassa el a csomagoláson lévő címkéket, és széles ívben kerülje el azokat az ételeket, amikben a zsírtartalomnak több mint 20%-a telített zsír. Szintén kerülendők azok az ételek, amikben (részben vagy teljesen) hidrogenizált olajok vannak.

Magazin // Táplálkozás // Utóbbi néhány cikk:

Madárinfluenza veszély sertésb...
A szakemberek szerint egy esetleges madárinfluenza járvány kitörésében nagy szerepet játszhatnak a s...

Táplálékunk alkotói - 1.rész: ...
Az emberi test sejtjei legnagyobb részt fehérjékből épülnek fel - fehérje, zsír 6:4 arány - ezért a ...

Táplálékunk alkotói - 3.rész a...
Ha helyesen táplálkozunk, egy fehér vérsejt, amely az ellenállásért felelős, 15-16 kórokozót képes e...


Mit egyek?
Az emberek manapság nem meghalnak, hanem öngyilkosok lesznek - utal a nagy francia gondolkodó helyte...

Táplálékunk alkotói - 2.rész: ...
A zsírokhoz soroljuk a margarint, olajat, vajat is. Sejtjeinkben a fehérjék zsírok aránya 6:4. Hogy ...

Minden jog fenntartva! newstart.hu - 2005