Főoldal     Mi a newstart     Magazin     Tanácsadás     Vega-konyha     Vega-GYIK     Fórum     Klub     KapcsolatWarning: getimagesize(http://veganet.hu/admin/pictures/pro_576.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 temporarily overloaded in /chroot/home/prosihu/newstart.hu/html/veganet.php on line 15

Warning: getimagesize(http://veganet.hu/admin/pictures/pro_914.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 temporarily overloaded in /chroot/home/prosihu/newstart.hu/html/veganet.php on line 15

Warning: getimagesize(http://veganet.hu/admin/pictures/pro_447.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 temporarily overloaded in /chroot/home/prosihu/newstart.hu/html/veganet.php on line 15


Babérlevél
.

170 Ft
Natura hajdina 500g
.

520 Ft
Tengeri jódozott só
.

190 Ft
Kakukkfű
.

550 Ft
Magazin // Táplálkozás // Táplálékunk alkotói - 1.rész: a fehérjék

Táplálékunk alkotói - 1.rész: a fehérjék
Szerző: Némethné Sz. Zsuzsa


Táplálékunk alkotói - 1.rész: a fehérjék Az emberi test sejtjei legnagyobb részt fehérjékből épülnek fel - fehérje, zsír 6:4 arány - ezért a közelmúltig az volt az általános vélemény, hogy sok fehérjét kell fogyasztani.
Szervezetünk aminosav gyűjteményből áll, mivel a fehérje aminosavak összekapcsolódása. A hajunk, a körmünk, a gyomor emésztőnedve, a hemoglobin mind fehérje. A 120 nap alatt kiöregedett hemoglobint az elhasznált emésztőnedveket, a belső elválasztású mirigyek váladékát szervezetünk újra

felhasználja. Tehát napi fehérjeszükségletünk 85-90%-át ezúton tudjuk fedezni, nem kell aggódnunk miatta. A fennmaradó 10-15%-ot könnyedén bevihetjük, ha változatosan táplálkozunk. Van fehérje az almában, kb. 5%, rizsben 8%, burgonyában 10%, búzában 12%, szója, lencse 25-30%, brokkoli, spárga 35-37%.

Szervezetünk nem a fehérjét építi be, hanem lebontja aminosavakra. 22 különböző aminosav millió és millió fehérjeváltozatot eredményezhet. Ezek közül nyolcat szervezetünk nem tud előállítani, ezért ezeket készen kell fogyasztanunk.

A teljes értékű fehérjében megtalálható a nyolc elengedhetetlenül fontos aminosav, a félkész fehérjéből egy vagy több hiányzik.

Mi teljes értékű fehérje? Tojás, tej, hús, mert az állat szervezete teljes értékűt állított elő a félkészből. Ha nem fogyasztunk állati eredetű táplálékot, akkor is hozzájuthatunk mind a 22 aminosavhoz, hiszen a gabonafélékből hiányzó egy aminosav benne van a zöldbabban. Ami a babból hiányzik, megtalálható a rizsben, kukoricában, búzában. Tehát, ha a természetben előforduló formában fogyasztjuk a növényeket, nem kell aggódnunk, lesz bőven teljes értékű fehérjénk.

Ha túl sok fehérjét fogyasztunk, a nitrogénre bomló fehérjéből ammónia, majd húgysav keletkezik, mely elpusztítja a fehér vérsejteket, lecsökkenti az ellenállásunkat.

Magazin // Táplálkozás // Utóbbi néhány cikk:

Még hogy ne süssünk zsírban, o...
Zsírok A hevített zsírok az összes létező táplálkozási és egészségi problémát képesek előidézni!...

Mit egyek?
Az emberek manapság nem meghalnak, hanem öngyilkosok lesznek - utal a nagy francia gondolkodó helyte...

Táplálékunk alkotói - 3.rész a...
Ha helyesen táplálkozunk, egy fehér vérsejt, amely az ellenállásért felelős, 15-16 kórokozót képes e...


Madárinfluenza veszély sertésb...
A szakemberek szerint egy esetleges madárinfluenza járvány kitörésében nagy szerepet játszhatnak a s...

Táplálékunk alkotói - 2.rész: ...
A zsírokhoz soroljuk a margarint, olajat, vajat is. Sejtjeinkben a fehérjék zsírok aránya 6:4. Hogy ...

Minden jog fenntartva! newstart.hu - 2005