Főoldal     Mi a newstart     Magazin     Tanácsadás     Vega-konyha     Vega-GYIK     Fórum     Klub     KapcsolatWarning: getimagesize(http://veganet.hu/admin/pictures/pro_752.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 temporarily overloaded in /chroot/home/prosihu/newstart.hu/html/veganet.php on line 15

Warning: getimagesize(http://veganet.hu/admin/pictures/pro_687.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 temporarily overloaded in /chroot/home/prosihu/newstart.hu/html/veganet.php on line 15


Gluténmentes - Kiskagyló
.

345 Ft
Sunval Körte-alma zabbal
.

470 Ft
Gluténmentes barnakenyérliszt
.

690 Ft
Diabetikus füge dzsem 340g
.

570 Ft
Magazin // Víz // Vízzel a mikrobák ellen

Vízzel a mikrobák ellen
Szerző: Tóth Gábor


Vízzel a mikrobák ellen A bőrgyulladások okainak vizsgálatakor érdekes felismerésre jutottak a kutatók. A statisztikák elemzésekor kiderült, hogy a számtalan különböző antibakteriális tusfürdő, folyékony szappan és mosogatószer elterjedésével párhuzamosan a bőrbetegségek is növekvő tendenciát mutatnak.

Az egészséges bőrfelületen olyan bakteriális egyensúly áll fenn, amelyek az évtizedek során biztosítják a bőr egészséges védelmét. Azonban az antibakteriális hatóanyagok és egyéb felületaktív kemikáliák a gyakori érintkezés során a szennyeződések és káros mikrobák mellett a bőrön lévő hasznos mikroflórát is rendre eltávolítják, így gyengül a szervezet első számú védelmi vonala. Ezenkívül a bőr felületi kémhatását is megváltoztathatják a szappanok, habfürdők és kozmetikumok, s ez szintén a mikrobák működésének és a bőr protektív tulajdonságainak módosulásával jár együtt. (A mikroorganizmusok szaporodása pH-függő folyamat.)

A szakemberek egy része a mind gyakoribbá váló bőrbetegségeket, bőrallergiákat - ezen belül is az ekcémát - összefüggésbe hozzák a mikrobagátló hatóanyagokat tartalmazó és igen hatékony tisztálkodószerekkel. A felületi mikroflóra és a szintén védelmet szolgáló felületi zsírréteg rendszeres eltávolítása védtelenné, kiszolgáltatottá teszi a bőrt a külső behatásokkal szemben. A korszerűbb készítmények szabályozott pH-értéke (pl. pH 5,5) a felületi kémhatás lúgos irányba való eltolódásának veszélyét hivatott ellensúlyozni. A vegyipar által előállított jelenlegi készítmények tehát újabb problémák felvetődését eredményezték.

A megoldást illetően nehéz állást foglalni, hiszen a mikrobákkal szemben szükséges a határozott fellépés. A jelenlegi ismeretek szerint azonban a szervezet fertőzésektől és allergiáktól való megóvása a környezeti mikrobaszám-csökkentés és -tanulási folyamaton átment- immunrendszer tevékenységének együttes eredménye. A "steril" környezet nem szolgálja a szervezet védelmét, ugyanakkor a szennyezett, kórokozókkal terhelt mikrokörnyezet szintén nagy kockázatot jelent. Olyan higiéniai körülmények tekinthetők a legkedvezőbbnek, amelyek - a rendszeres takarítás ill. mosakodás által - kizárják a káros, virulens mikrobák túlszaporodását, ugyanakkor meghagyják a természetes, kiegyensúlyozott mikroflórát a környezetben és a bőrfelületen. A környezeti mikroflóra az immunrendszer védelmi mechanizmusait "edzésben tartja", míg a bőrfelületen megmaradó kolóniák a védelmet biztosítják.

Természetesen a higiéniai szabályok fontosságát nem szabad lebecsülni, hiszen a porszívózás, felmosás és a naponkénti mosakodás a káros mikrobák több nagyságrendű csökkenését eredményezi. Ennek elmulasztása esetén a szervezetbe jutó mikrobák száma könnyen meghaladhatja az immunrendszer által még tolerálható határt, így fertőző betegség alakulhat ki. Hangsúlyozandó, hogy egyes speciális területeken (laboratórium, kórház stb.) létfontosságú az erős hatóanyagú tisztítószerek alkalmazása. A hétköznapi életben azonban az egyszerűbb hatóanyagok alkalmazása javasolt az intenzív, antibakteriális szerek helyett. Felvetődhet a kérdés, hogy a régebbi időkben hogyan védekeztek az emberek a kórokozók ellen, hiszen akkoriban nem léteztek fertőtlenítő és baktericid hatású vegyszerek.

A Biblia leírása szerint a víz és a napfény hatásainak kihasználásában, az ún. karanténelv alkalmazásában, és a fertőzési gócok (pl. fekália, emberi tetemek, elhullott állat stb.) elkerülésében rejlik a válasz. A ruhák és ágyneműk folyóvízben történő mosása és napon szárítása révén megfelelő higiéniai állapot érhető el. A mosakodás is előnyösebb folyóvíz alatt (manapság ilyen a zuhanyozás), és a napon tartózkodás erősíti a bőr védelmi funkcióját, valamint segíti a bőr természetes flórájának fenntartását. (A napfénynek antiszeptikus hatása is van.) Ma is tanácsos élni e természetes, egyszerű eszközökkel, amelyeket évezredes tapasztalatok igazoltak.

(Forrás: Tóth Gábor: Allergia- és Candida kalauz)

Magazin // Víz // Utóbbi néhány cikk:

Mennyit igyunk?
Egészségünk számos tényezőtől függ de a víznél egyik sem fontosabb. Testünk 70-75% vízből áll. Agyve...


Ólom az ivóvízben?
Az ólom szintén feltételesen toxikus fém. A gyengébb ólommérgezés fáradságot, izomfájdalmat, koncent...

Minden jog fenntartva! newstart.hu - 2005